Het verdriet van Nederland over Nederland op drift

Het verdriet van Nederland

Het verdriet van Nederland – de radicale agenda van de overheid

Kijken!

Het verdriet van Nederland – Ewald Engelen

Ewald Rombout Engelen (Otterlo, 15 januari 1963) is een Nederlands financieel geograaf, politicus en publicist.

Engelen studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde als politiek en sociaal filosoof. Na zijn studie werkte hij voor de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de denktank Waterland en het televisieprogramma Buitenhof. Engelen is daarnaast columnist voor De Groene Amsterdammer, waarin hij wekelijks schrijft over economie. In 2012 deed hij dat ook kortstondig voor SER Magazine, het tijdschrift van de Sociaal-Economische Raad, waar hij echter na één column met stevige kritiek op de vakbeweging zo’n controverse veroorzaakte dat het verband met de SER beëindigd werd. Engelen is als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Engelen is lid van het Sustainable Finance Lab.

Engelen is buitengewoon kritisch over de economische wetenschap, waarvan hij de beoefenaars beschouwt als “verkapte mathematici die worden afgerekend op publicaties in verkapte wiskundetijdschriften,”evenals op het Europese project. Hij was, met René Cuperus en Thierry Baudet, initiatiefnemer van het Burgerforum EU, dat een referendum over machtsoverdracht van Den Haag naar Brussel bepleitte. Engelen en Baudet waren in 2014 ook samen in de Tweede Kamer bij een debat over het Burgerinitiatief voor een EU-referendum. Na een jaar stapte Engelen, evenals Cuperus, weer uit het Burgerforum, dat naar zijn zeggen zijn doel bereikt had en waarvan een deel met een “plan B” bezig was.

Voor de Europese Parlementsverkiezingen van mei 2014 stond Engelen op de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren. In 2015 was Engelen kandidaat voor de Eerste Kamerverkiezingen 2015 namens de PvdD. Ook voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017 was Engelen lijstduwer voor de Partij voor de Dieren. In 2019 stond hij op zowel de kandidatenlijst van de Eerste Kamerverkiezingen als op de kandidatenlijst van de Europese Parlementsverkiezingen voor de Partij voor de Dieren.

Engelen trouwde in augustus 2021 met politica Marianne Thieme, met wie hij sinds 2018 een relatie heeft.

Boeken
2000: Economisch burgerschap in de onderneming – een oefening in concreet utopisme. Proefschrift UvA, Thela Thesis, ISBN 9051705093.[10]
2000: De burger in de onderneming
2004: De staat van de democratie (redacteur voor de WRR)
2007: Van sociale bescherming naar sociale investering (met Willem Trommel en Anton Hemerijck)
2011: After the Great Complacence (met Ismael Erturk, Mick Moran, Sukhdev Johal en Adriana Nilsson)
2012: Een ongeluk in slow motion, aantekeningen van een ramptoerist
2014: Europese mythes, boekje voor burgers
2014: De schaduwelite voor en na de crisis
2016: De mythe van de gemaakte vrouw: nieuw licht op het feminisme
2016: De kanarie in de kolenmijn (met Marianne Thieme)
2018: Het is klasse, suffie, niet identiteit!
2021: Ontwaak! Kom uit uw neoliberale sluimer

Bronnen, noten en/of referenties

  1.  Prof.Dr. E.R. (Ewald) Engelen. Montesquieu Instituut. Geraadpleegd 21 mei 2013.
  2.  Opgestoken middelvinger van Ewald Engelen na ‘kutcensuur’ bij de SERNRC Handelsblad, 13 juni 2012
  3.  Dhr. prof. dr. E.R. (Ewald) Engelenwww.uva.nlUniversiteit van Amsterdam. Geraadpleegd op 29 juni 2021.
  4.  Ewald EngelenSustainable Finance Lab. Geraadpleegd op 28 november 2022.
  5.  De beste in zijn vak: Ewald EngelenVrij Nederland, 4 april 2013
  6.  Ewald Engelen wil referendum over EuropaEenVandaag, 26 februari 2013.
  7.  Bas PaternotteEngelen en Cuperus uit Burgerforum EUThe Post Online, 5 februari 2014.
  8.  Met Ewald Engelen en Marianne Thieme aan de keukentafel: ‘We hebben elkaar anders leren kijken’, Vrij Nederland, 5 juli 2021.
  9.  Marianne Thieme opnieuw in het huwelijksbootje gestapt, Linda.nl, 7 september 2021.
  10.  Boekrecord[dode link] in catalogus bibliotheek UvA

Het verdriet van Nederland – Wierd Duk

Wierd Duk (Hooge Zwaluwe22 december 1959) is een Nederlands historicus, journalist en auteur. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis, cultuur en politiek van Rusland en Duitsland. Duk trad met enige regelmaat op als commentator en opiniemaker in radio- en televisieprogramma’s.

Duk studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en specialiseerde zich in de geschiedenis van Rusland en de Sovjet-Unie. Tussen 1992 en 2001 was hij correspondent in de Russische Federatie, met standplaats Moskou, onder meer voor Het Parool, de VNU-bladen en het weekblad Elsevier. In 1999 won Duk de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek met zijn reportages over de oorlogen in Tsjetsjenië. Tussen 2001 en 2006 was Duk correspondent in Duitsland, met als standplaats Berlijn, voor de kranten van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Vervolgens werkte hij als politiek verslaggever voor de GPD in Den Haag. Tussen 2008 en 2013 was hij algemeen verslaggever Nederland voor Elsevier. Van 2013 tot 2016 richtte Duk zich weer op de berichtgeving over Duitsland. Als zelfstandig verslaggever werkt hij onder meer voor AD/Regio, ThePostOnline, de regionale dagbladen, Nieuwe Revu, Vrij Nederland, Het Parool, de Vlaamse zakenkrant De Tijd en de Duitse website Zeit Online.

In 2014 bracht Duk een biografisch boek uit over Vladimir Poetin en een over Angela Merkel. Eind 2016 had er een boek van zijn hand moeten verschijnen over Karl Fritzsch, de ‘Beul van Auschwitz’, maar deze publicatie is voor onbepaalde tijd uitgesteld. In maart 2022 verscheen, naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne, een geactualiseerde versie van Duks korte Poetin-biografie. In september 2016 kwam Duk in vaste dienst bij het AD/Regio als reizend politiek commentator in Nederland. Daarnaast had hij een zaterdagse column, Wierd Duk peilt de stemming, waarin hij de politieke temperatuur in Nederland meet. Sedert 1 november 2017 is Duk als algemeen verslaggever in dienst van De Telegraaf.[2] In deze krant verzorgt hij onder meer een wekelijkse rubriek op de donderdagen: ‘In Nederland’. Ook heeft hij een wekelijkse, donderdagse podcast ‘Het Land van Wierd Duk’.

Duk trad regelmatig op in televisieprogramma’s als Pauw, Jinek en Goedemorgen Nederland om de actualiteit in Duitsland en Rusland te duiden. Ook is hij te horen in radioprogramma’s als LdLEO, De Nieuws BV en Dit is de Dag. Duk staat daarnaast bekend om zijn intensieve verslaggeving op Twitter. Tijdens de inval van Rusland in Oekraïne in 2022 was hij opnieuw vaak te gast bij tv-programma’s als Vandaag Inside, Op1 en HLF8.

Persoonlijk leven

Duk werd geboren in een hervormd predikanten-gezin in Hooge Zwaluwe, Noord-Brabant. Zijn familiewortels van vaderskant liggen in Leiden, zijn moeder was Friezin.[3] Het gezin verhuisde wegens het werk van zijn vader een aantal malen. Duk groeide op in Domburg, Zeeland en hij deed in 1977 eindexamen Gymnasium aan het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand-Sappemeer, Groningen. Vervolgens studeerde hij geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen waar hij afstudeerde op de alternatieve cultuur in de USSR. Als student begon Duk zijn werkzaamheden in de journalistiek, onder meer bij het maandblad voor alternatieve muziek Vinyl en als kunstmedewerker van het Nieuwsblad van het Noorden, waar hij werkte met toenmalig chef kunst Syp Wynia. Samen met studiegenoten Gerlof Leistra en René Cuperus richtte Duk in die periode tevens het literair-cultureel maandblad Verbeeldt! op.

In de jaren tachtig was Duk bassist in een aantal rockbands, waaronder de Friese new wave-groep The Visitor. Met The Visitor trad hij als een van de eerste westerse alternatieve-rockbands op in de underground van Leningrad (nu Sint-Petersburg), ten tijde van de perestrojka van Michail Gorbatsjov.

Duk woonde na zijn studie in Groningen in respectievelijk Moskou, Berlijn, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam. In Berlijn richtte Duk met een Duitse partner een café op, Kaffee am Meer, gelegen in de wijk Berlin-Kreuzberg.

Duk heeft een relatie met journalist en presentatrice Fidan Ekiz, met wie hij een zoon heeft. Uit een eerdere relatie met een Russin[5] heeft Duk een dochter.

Home

error: Content is protected !!
Spring naar toolbar