Ambachtse SGP’er stapt over naar FVD
FVD heeft de meest fundamentele cultuurkritiek
Ambachtse SGP’er – Oud SGP’er Hans van de Breevaart is deze week begonnen bij het Renaissance Instituut van Forum voor Democratie (FVD). Daar start de Ambachter als senior-onderzoeker, meldt hij op zijn Linkedin0, pagina. Daarnaast is Hans kandidaat bij FVD Zuid-Holland waar hij op nummer negen staat. De onderzoeker is geboren in Hendrik-Ido-Ambacht waar hij nog altijd woont. Van de Breevaart was van 2019 tot eind vorig jaar wetenschappelijk beleidsmedewerker bij Guido de Brès Stichting, het Wetenschappelijk Instituut van de SGP.
Na zijn jeugd in de lokale Oud Gereformeerde Gemeente heeft Hans in Leiden geschiedenis gestudeerd, waarna hij promoveerde in de godsdienstwetenschappen. In 2019 trad Hans in dienst bij het wetenschappelijk instituut van de SGP waar hij onder meer publiceerde over de verhouding tussen Christelijke politiek en “populisme” (ondertussen een Geuzennaam voor critici uit de conservatieve hoek). Zijn publicatie bracht hem tot nieuwe inzichten, zo vertelt Hans. “Eerst was ik kritisch op het Christelijk gehalte van het “populisme” (aanhalingstekens van mij en bewust), nu zie ik dat een “populistische” stijl ook positief kan zijn!” (Notabene, de PvdA was al de eerste “populistische partij in NL!) “Populisten” geven de politiek een gevoel van urgentie voor problemen die te lang genegeerd zijn. Tegelijkertijd slaan ze een brug naar burgers door ze het gevoel te geven dat er naar hen geluisterd wordt.”
Ambachtse SGP’er – “Maakbaarheidscultus leidt tot totalitarisme”
Eind vorig jaar gaf Hans een borrellezing bij het Renaissance Instituut, waarin hij de verhouding tussen politiek en cultuurchristendom belichtte. Zijn activiteit voor de FVD leidde tot ophef bij de SGP, waar Hans werkte. Daarop besloot hij in goed overleg te vertrekken, na afronding van lopende werkzaamheden. Intussen voelt de onderzoeker zich het meest thuis bij het FVD, waar hij zich herkent in de cultuurkritiek en de partijprincipes. “FVD heeft het meest principiële verhaal over alle grote maatschappelijke vraagstukken van dit moment, niet slechts over een enkel dossier zoals de PVV. (Wat mij betreft mogen de mannenbroeders van de SGP zich zorgen maken) Daarbij keert de FVD zich fundamenteel tegen de huidige tijdgeest, waarin de internationale utopische maakbaarheidscultus een grote rol speelt. Zoals uit het verleden blijkt, leidt dit denken onvermijdelijk tot een totalitair regime. FVD is de enige partij die deze ontwikkeling doorziet en bekritiseert.”
Ambachtse SGP’er – kritiek op energietransitie
Bij de Christelijke partijen mist Hans fundamentele cultuurkritiek, waarbij hij de samenwerking verbanden tussen de SGP en CU hekelt. “Combinaties van beide partijen neigen al snel naar links, ook in ons dorp. Zo wordt de energietransitie ook hier zonder voorbehoud bepleit als de oplossing voor klimaatverandering. Dat dit streven volstrekt irrealistisch is, hoor je niet. Maar intussen worden de burgers opgezadeld met stijgende belastingen en energiekosten. Dat moeten we niet willen en Realistisch Ambacht (RA) begrijpt dat.”
Ambachtse SGP’er – koopzonda is on-Ambachts
Hoewel RA zich als redelijk rechts typeert, kan Hans zich niet vereenzelvigen met deze partij omdat ze vóór koopzondagen is. “Het past niet in de historie en het karakter van onze lokale samenleving om dergelijke revolutionaire veranderingen na te streven. Lokale ondernemers hebben ook helemaal geen behoefte aan koopzondagen. Winkelen op zondag is dan ook een on-Ambachts verschijnsel. Daarbij ben ik méér principieel van mening dat één rustdag in de week goed is voor je gezondheid en welbevinden. Mensen die desondanks toch op zondag willen winkelen, kunnen daarvoor terecht in naburige gemeenten.”
FVD in Hendrik-Ido-Ambacht?
Ondanks het (conservatief-) rechts imago van RA en SGP ziet Hans absoluut nog ruimte voor een Ambachtse FVD. “Ik denk dat er in ons dorp zeker behoefte is aan het principieel anti-utopische FVD-verhaal. Ik mis nu een vorm van realisme met voldoende oog voor het historische karakter van ons prachtige dorp – precies de lijn die FVD zowel lokaal als provinciaal en met ons land als geheel voorstaat.”
Achtergronden
In november vorig jaar kwam Van de Breevaart in het nieuws omdat hij de lezing ‘Cultuurchristendom als redding’ verzorgde bij het wetenschappelijk bureau van FVD. SGP-partijvoorzitter Van Meeuwen betreurde het hij op persoonlijke titel een lezing gaf bij FVD. “Deze partij staat inhoudelijk en wat betreft haar manier van optreden heel ver van de SGP af. Ik wijs op de duidelijk antichristelijke uitspraken van de partijleider en het opflakkerend antisemitisme. Het ware beter dat we daar nu uit de buurt blijven”, aldus Van Meeuwen destijds.
‘Wie als SGP’er afreist naar een JFVD-borrel en aldaar suggereert dat het klimaatbeleid een aan het brein van het WEF ontsproten complot is, kan rekenen op een klaterend applaus, zoals vrijdagavond’, stelde de hoofdredactie van het Reformatorisch Dagblad verwijzend naar de bewuste lezing. ‘Dat geklap is echter hol en leeg. Het bewijst dat de FVD opgetogen is als een spreker van dergelijke snit bereid is in het FVD-complotframe te stappen. Daaruit concluderen dat SGP en FVD elkaars bondgenoten zijn, is dus ronduit dom. Sterker nog, dat is een tragisch misverstand.’
Cvandaag-interview
Begin 2022 sprak Van de Breevaart uitgebreid met Cvandaag over het onderwerp en gaf hij antwoord op de vraag of je als christen al dan niet afstand zou moeten nemen van Forum voor Democratie. Hij stelde daarbij onder meer dat de grens bereikt is wanneer FVD bewust geweld aan zou wakkeren of zelfs op zou oproepen tot gewelddadige acties: “Dan gaan ze een grens over die nooit mag worden getolereerd.”
Van de Breevaart gaf in het desbetreffende interview aan het verstandig te vinden dat de SGP samenwerking met FVD niet uitsluit. “Kees van der Staaij wekt de indruk dat hij bereid is om te luisteren, ook naar stemmen buiten zijn eigen SGP-achterban. Ik heb populisme ooit een koortsverschijnsel genoemd. Met koorts geeft het menselijk lichaam aan dat het ziek is. Die koorts kun je negeren, maar dat is heel onverstandig. Helaas zien we dat gevestigde politieke partijen toch regelmatig die neiging vertonen.”
Dubbele gevoelens over FVD
Jan Schippers, directeur van het Wetenschappelijk Instituut voor de SGP, stelde onlangs dat hij een “heel dubbel” gevoel heeft over FVD. “In zekere zin is FVD een bondgenoot van de SGP. Het spreekt me aan dat Baudet lijnrecht ingaat tegen de seculier-liberale hoofdstroom die de Nederlandse politiek helaas domineert”, stelde hij onlangs tegenover het Reformatorisch Dagblad. Tegelijkertijd is Schippers ook kritisch. Hij wijst op het risico dat de SGP van de Bijbelse beginselen kan afdrijven. SGP’ers moeten er volgens hem voor oppassen om “op schoot” te gaan zitten bij FVD. “We moeten bedenken dat populisten de mens uiteindelijk op zichzelf terugwerpen.”
Vorig jaar besprak Cvandaag met drie SGP’ers de vraag of FVD wel of niet een bondgenoot is van de SGP. Lourens van Bruchem, fractievoorzitter van de SGP in West Betuwe, stelde: “Baudets ‘verhaal’ richting christenen is niet anders dan van vele andere partijen. Het is nog steeds verstandig om bij bepaalde thema’s toch samenwerking te blijven zoeken. Al maakt Baudet ons dat niet gemakkelijk.” André Scheppink, fractievoorzitter van de SGP in Rijssen, vindt de radicalisering van FVD een goed moment om als SGP afstand te nemen. “Ik hou er niet van om op voorhand te gaan roepen over ‘een rode lijn’. Dat werkt denk ik destructief”, aldus Rody van Heijst, landelijk voorzitter van SGP-jongeren.
Boek ‘Concurrent of bondgenoot’
Van de Breevaart schreef in 2020 het boek ‘Concurrent of bondgenoot’, waarin hij een christelijk perspectief op populisme uiteenzet. Hij stelt in het boek onder meer dat hij de SGP liever in coalitie ziet met VVD, CDA en FVD dan met de ChristenUnie. “Alle partijen die bij die grondslag het meeste verwantschap tonen zijn het meest onze natuurlijke bondgenoten. En dan kom ik daarmee allereerst uit bij de ChristenUnie en het CDA”, stelde Van der Staaij op de boekpresentatie van ‘Concurrent of bondgenoot’.