Lockdownfiles Corona volk moest bang gemaakt worden

Lockdownfiles Corona – Uitgelekte corona-appjes Britse minister: volk moest bang gemaakt worden

CORONA – Het officiële onderzoek naar het coronabeleid van de Britse regering is nauwelijks van start gegaan, of de kritiek op dat beleid is al losgebarsten. Op basis van bijna honderdduizend uitgelekte WhatsApp-berichten wordt duidelijk dat Britten onnodig de stuipen op het lijf werd gejaagd, er meer uitgaansverboden waren dan noodzakelijk en dat adviezen van medisch adviseurs regelmatig in de wind werden geslagen.

Het is allemaal het gevolg van de haast die voormalig minister van Gezondheidszorg Matt Hancock wilde maken om zijn eigen straatje schoon te vegen. De vorig jaar vanwege een buitenechtelijke relatie met een medewerker ontslagen Hancock publiceerde eind vorig jaar zijn ’coronadagboeken’. Daarin lag de nadruk op zijn eigen doortastendheid en de manier waarop andere ministers zijn heldhaftige beleid trachtten te dwarsbomen.

Bij het schrijven van dat boek vroeg hij de hulp van de bekende Engelse journalist Isabel Oakeshott. Haar faam was deels te danken aan een biografie van toenmalig premier David Cameron. Het meest memorabele aspect van dat boek was de scene waarin wordt beschreven dat Cameron ooit als student zijn geslachtsdeel in de mond van een opgezet varken had gestopt. Oakeshott was bovendien een felle criticaster van de uitgaansverboden en is de partner van Richard Tice. Hij is de leider van Reform UK, zoals de voormalige Brexit Party is herdoopt.

Conflicten

Oakeshott bleek lak te hebben aan de geheimhoudingsverklaring die ze ondertekende en deelde de WhatsApp-berichten die Hancock schreef én ontving met The Daily Telegraph. Op basis van de berichten wordt de Britse coronageschiedenis heel wat minder welwillend, in ieder geval voor Hancock, beschreven.

Zo waren er tal van conflicten met andere ministers over de inzet van bijvoorbeeld de politie om het uitgaansverbod te handhaven. Ook bleek Hancock een voorstander van het sluiten van scholen, iets waarvan toenmalig minister van Onderwijs Gavin Williamson niets wilde weten. Toenmalig minister van Financiën en huidig premier Rishi Sunak wilde eind 2020 geen tweede uitgaansverbod.

In al deze gevallen was Hancock een voorstander van een harde lijn. Dit weekeinde kwamen berichten naar buiten dat Hancock, na het uitbreken van de zogenoemde alfavariant in december 2020, mensen ’de stuipen op het lijf’ wilde jagen om hen maar in het gareel te kunnen houden. In een commentaar beschrijft Oakeshott dat Hancock op geen enkele manier leek te beseffen dat dit averechtse gevolgen kon hebben voor mensen die mentaal minder weerbaar zijn. Oakeshott beschrijft het verhaal van de 15-jarige Mark, die zo angstig werd dat hij zelfmoord pleegde.

Testen

Maar Hancock lag niet alleen in de clinch met andere ministers. Hij sloeg ook het advies van medische adviseurs in de wind. Dat gold bijvoorbeeld rond het advies om ouderen te testen die tijdens de eerste weken van de crisis in verzorgingshuizen waren opgenomen. Er was onvoldoende capaciteit om te testen, was de verdediging van Hancock.

Serieuzer is dat Hancock het advies negeerde om de periode waarin mensen na een besmetting in isolatie moesten, te verlagen. Volgens het medische advies kon die periode op een gegeven moment worden verlaagd van twaalf naar vijf dagen. Maar Hancock wilde daarvan niets weten omdat dit erop zou wijzen dat de regering het in eerste instantie bij het verkeerde eind had.

Voor een ultiem oordeel is het nog te vroeg. De berichten zijn nu gebaseerd op whatsappjes, maar verslagen van officiële bijeenkomsten ontbreken. Bovendien wordt er niet of nauwelijks gesproken over het vaccinatiebeleid van de Britten. De Britten waren sneller met vaccineren dan vrijwel ieder ander land en in ieder geval de grote westerse landen. Het nadeel voor Hancock is dat de verantwoordelijkheid daarvoor bij anderen lag.

Lockdownfiles

Sommige Nederlandse media hebben de Lockdownfiles ontdekt. Maar tot een evaluatie van de Nederlandse aanpak of hun eigen rol komt het niet. Dit zegt Maurice er over:

Lockdownfiles – aandacht van de Nederlandse media?

Een deel van mijn ontsteltenis over de Engelse Lockdownfiles, zoals ik die zaterdag uitte, was het gebrek aan aandacht in de Nederlandse media, voor die onthullende whatsapp-berichten van de Minister van Volksgezondheid. De Engelse Telegraph publiceert nu dagelijks vanaf 28 februari artikelen naar aanleiding van die 100.000 whatsapp berichten.

Het beeld dat gegeven wordt in die Engelse artikelen is een bevestiging van het beeld dat we al meenden te hebben hoe zwak de basis is geweest van de genomen maatregelen en hoe belangrijk (persoonlijke) politieke overwegingen waren bij de besluiten. En hoe weinig rekening werd gehouden met de effecten van de maatregelen voor de bevolking. Daarbij werd het duidelijk hoe men daarbij de bevolking bespeelde met het creëeren van angst, zoals in ons artikel van zondag is beschreven . “…frighten the pants off everyone” zoals hij opschreef (“we maken iedereen doodsbang”).

Vandaag heeft De Telegraaf het stilzwijgen doorbroken, op de column van Marianne Zwagerman na. Gistermiddag is er een uitgebreid artikel over de Lockdownfiles op de site geplaatst.  Weliswaar worden er geen meer algemene conclusies uit getrokken, ook in de richting van Nederland, maar het artikel geeft wel een goed beeld van wat er nu in Engeland speelt. Ook De Volkskrant heeft vandaag een artikel geplaatst van de Engelse correspondent. Maar slechts in de digitale versie van de krant, niet in de papieren editie…..

Noch de NOS, noch NRC-Handelsblad, noch Trouw heeft, ook niet na 6 dagen van heftige publicaties in Engeland, enige aandacht aan de Lockdownfiles geschonken.

Maar het is in lijn van het beleid van de media dat we kennen, zoals ze ook de uitkomsten van de WOB-verzoeken rondom het Coronabeleid van actieve burgers negeren. Behalve die over het mondkapjes-schandaal van Sywert van der Lienden waarvan de media wel smullen, want bij dat onderwerp hoeven ze niet in de spiegel te kijken naar de wijze waarop ze zelf gedwee en kritiekloos de aanpak van de regering en het RIVM hebben gevolgd en verdedigd.

Het toont helaas aan hoe weinig urgentie er bij de Nederlandse media wordt gevoeld om het beleid van de afgelopen drie jaar kritisch te evalueren, noch hun rol erbij. Want doordat zij zo gedwee de autoriteiten hebben gevolgd konden autoriteiten, en niet alleen in Engeland, zich zo gedragen als uit de whatsapp berichten van Minister Hancock blijkt. En dat zou de belangrijkste conclusie horen te zijn als je de Lockdownfiles leest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
Spring naar toolbar