D66 is een partij die haat zaait en een gevaar voor de maatschappij!
D66 – Tjeerd de Groot
D66 – Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) heeft een verslaggever van Ongehoord Nederland voor de draaiende camera uitgemaakt voor fascist. Dat deed hij in het bijzijn van bezoekers die een rondleiding door de Tweede Kamer kregen. De Groot zegt zijn uitspraak te betreuren en neemt zijn woorden terug. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt dit een goede zet. Jaja!!
Jonathan Krispijn, verslaggever bij de omroep Ongehoord Nederland, wilde dinsdagavond met draaiende camera een vraag stellen aan D66’er Tjeerd de Groot. Die was op dat moment bezig aan een rondleiding voor internationale bezoekers. ,,We negeren hem altijd”, vertelt De Groot in het Engels aan de groep mensen, terwijl hij naar Krispijn wijst. ,,Omdat het fascisten zijn.”
Onacceptabel
Journalisten uitmaken voor fascist is onacceptabel, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris. ,,Ongeacht wat je van een omroep vindt: parlementariërs horen een journalist niet zo weg te zetten. Ze horen de rol van de journalist te respecteren. Als ze dat niet doen, en overgaan tot dit soort termen, dan schaad je de hele beroepsgroep en geef je tegenstanders munitie om agressief gedrag te vertonen. Het is goed dat De Groot dit inziet en zijn woorden terugneemt.”
De NVJ gaat nog proberen om in contact te komen met Krispijn, die op sociale media fel van leer trekt over de gang van zaken. ‘Afgelopen dinsdag ben ik uitgescholden door Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot (D66). Het is een nieuw dieptepunt in onze democratische rechtsstaat waar journalisten worden bedreigd en geïntimideerd. Kunnen wij ons dit soort partijen veroorloven in het parlement?’, twittert hij.
Klaar met de omroep
Kamerleden van D66 zijn al langer klaar met Ongehoord Nederland en willen dat de NPO actie onderneemt. Directe aanleiding is het tweede kritische rapport van de ombudsman van de publieke omroep. Hierin wordt gesteld dat de omroep van Arnold Karskens de journalistieke code van de NPO nog steeds op diverse punten schendt, bijvoorbeeld waar het aankomt op de betrouwbaarheid.
,,Dit rapport van de ombudsman legt opnieuw een zorgwekkend patroon bloot bij Ongehoord Nederland”, zei Sjoerd Sjoerdsma (D66) op Twitter. Hij hoopt op een ‘snelle en daadkrachtige reactie van de NPO’. In het eerste rapport over ON! stelde ombudsman Margo Smit dat de omroep eenzijdig gasten uitnodigt en onvoldoende kritische vragen stelt. Dat was aanleiding voor de NPO om de omroep een boete op te leggen.
Ongehoord Nederland noemt het tweede rapport van de NPO Ombudsman ‘in veel gevallen eenzijdig, niet aantoonbaar en subjectief’. Volgens de omroep heeft het opinieprogramma Ongehoord Nieuws ‘de laatste maanden een grote kwaliteitsslag gemaakt’, stelt de omroep op haar website. ‘Maar bij ons opinieprogramma is volgens ons geen sprake van, zoals zij stelt, ‘een patroon van onjuiste informatie’ of het schenden van journalistieke code.’
D66 – Sidney Smeets
DEN HAAG – Een ’nazivergelijking’ die voormalig D66-Kamerlid Sidney Smeets op sociale media maakte over De Telegraaf-journalist Wierd Duk, wordt niet gepruimd door Smeets’ voormalige fractiegenoot Sjoerd Sjoerdsma. Dat ’accepteer ik niet’ en ’veroordeel ik’, zei D66’er Sjoerdsma vandaag na lang aandringen van Kamerleden Martin Bosma (PVV) en Caroline van der Plas (BBB).
Bosma en Van der Plas confronteerden Sjoerdsma tijdens een debat over persvrijheid en – veiligheid met aanvallen richting journalisten vanuit zijn eigen partij. Dit deden zij nadat Sjoerdsma een oproep deed om ’te stoppen met haat zaaien richting journalisten’.
Eigen partij
Volgens PVV’er Bosma moest Sjoerdsma vooral ook naar zijn eigen partijleden kijken, en was de ’nazivergelijking’ over Duk van vorige maand, ’in wezen een oproep tot geweld’. Sjoerdsma wilde aanvankelijk niet op de specifieke casus ingaan. Hij stelde dat zijn oproep ’aan ons allen’ was gericht – en dus ook aan zijn eigen partijleden. „En in algemene zin zeg ik dat iedereen die op een of andere manier bijdraagt aan bedreigingen, intimidatie en haatzaaien richting journalisten, kan rekenen op de veroordeling van D66.”
Met dat antwoord nam na Bosma ook Van der Plas geen genoegen. „De heer Sjoerdsma is een van de mensen die altijd direct vooropgaat om mensen te veroordelen. Ook op Twitter. Dat is op zich prima, maar wanneer heeft de heer Sjoerdsma dan afstand genomen van dit soort tweets (van Smeets, red.), van mensen uit zijn eigen partij?”, hield ze hem voor.
’Ik accepteer dat niet’
„Vanuit mijn fractie zult u dat soort geluiden niet zien, niet horen, niet vernemen”, probeerde Sjoerdsma eerst nog. Na herhaaldelijk aandringen zei hij: „Ik heb al vier keer gezegd dat ik die dingen veroordeel, en niet tolereer. Ongeacht van wie ze komen. Ik accepteer dat niet.” Sjoerdsma erkende in het debat dat ook D66-Kamerlid Tjeerd de Groot – die een verslaggever van de in opspraak geraakte omroep Ongehoord Nederland! eind vorig jaar voor ’fascist’ uitmaakte – een fout heeft gemaakt.
Andersom kreeg Sjoerdsma geen reactie op zijn verzoek tot ’reflectie’ van PVV’er Bosma, op uitspraken van PVV-leider Geert Wilders. Die noemde journalisten twee jaar geleden ’tuig van de richel’. „Je zou wel verwachten dat de zelfreflectie die wij daarin tonen, er ook is bij de rest van de Kamer”, zei Sjoerdsma. „Dat de heer Bosma weigert in te gaan op een verzoek tot reflectie van zijn eigen partijleider, vind ik teleurstellend.”