Elektrische auto vervuilt méér
Elektrische auto vervuilt méér – Karlsruher Institute of Technology
Elektrische auto vervuilt méér – Na een gedegen wetenschappelijk onderzoek blijkt dat elektrische auto’s vervuilender zijn dan diesels.
Elektrische auto’s zijn alleen op papier beter voor milieu. In werkelijkheid vertegenwoordigen ze per kilometer een hogere CO2-uitstoot dan dieselvoertuigen. Dat is de conclusie van een studie van de universiteit van Keulen onder leiding van fysicaprofessor Christoph Buchal.
Accu’s zijn vervuilend
Dat een accu van een elektrische auto, niet bepaald klimaatvriendelijk is, weten we intussen. Los van ethische problemen die te maken hebben met het winnen van die zeldzame grondstoffen, gebeurt het ook zelden op een ecologische manier.
De studie gebruikt de Tesla Model 3 als toetssteen. Die heeft één van de efficiëntste accu’s en elektrische aandrijfsystemen op de markt. Maar daar vertegenwoordigt de batterij alleen nog altijd een CO2-uitstoot van 11 à 15 ton. Bij een levensduur van 10 jaar voor de accu en een gemiddelde afstand van 15.000 kilometer per jaar, betekent dat al 73 tot 98 gram CO2 per kilometer. Wanneer ook nog de Duitse elektriciteitsmix in rekening gebracht wordt, belast een elektrische auto het klimaat 11 to 28 procent meer dan een modern dieselvoertuig, staat in de studie te lezen.
Wat is de échte CO2-uitstoot?
Wordt het elektriciteitsverbruik verrekend, dan stoot die Tesla in werkelijkheid tussen 156 en 181 gram CO2 per kilometer uit. Dat is merkbaar meer dan een dieselwagen van dezelfde afmetingen, zo concluderen de Duitsers die overigens erg lichtzinnig omspringen met de extra milieubelasting die de productie van fossiele brandstoffen veroorzaakt.
De studie is ook ongemeen scherp voor de Europese politiek. Die beschouwen elektrische wagens als zero-emissievoertuigen, en negeren compleet dat de stroom eerst opgewerkt moet worden. De onderzoekers beschouwen de voorgeschreven CO2-norm die Europa vanaf 2030 zal opleggen als ‘onrealistisch’. De drempel van 59 gram per kilometer komt overeen met een verbruik van 2,2 liter diesel of 2,6 liter benzine per 100km.
Liever een auto op aardgas
De aangekondigde grenswaarden verplichten autobouwers om een aanzienlijk deel van hun toekomstige verkopen in elektrische auto’s te realiseren. Maar, zo concludeert de universsiteitsstudie, dat zou net slechter zijn voor het milieu. De wetenschappers suggereren dat het klimaat vooral gebaat zou zijn met een omschakeling naar methaan of aardgas. “Daarvan is de CO2-uitstoot nog een derde lager dan bij een dieselmotor”, klinkt het.
Een moderne dieselauto kan net zo schoon zijn als een elektrische auto. Dat blijkt uit onderzoek van Europese consumentenorganisaties, automobielclubs, overheden en universiteiten. ,,Diesel is de afgelopen jaren weggezet als een vuile brandstof. Mercedes laat zien dat dit niet nodig is‘’, concludeert de Consumentenbond, een van de organisatoren van de test.
Natuurlijk heeft een diesel altijd nog uitlaatgas en een elektrische auto helemaal niet, maar de luchtvervuiling van de moderne diesel is zo weinig, dat deze te verwaarlozen is, blijkt uit het onderzoek. Voor het eerst krijgt daarom een dieselauto, de Mercedes-Benz C220d, de maximale score in de zogenoemde Clean Air Index van Green NCAP. De test, die mede door de Nederlandse Consumentenbond en ANWB is opgezet, meet 17 auto’s onder meer op schadelijke uitlaatgassen. Elektrische auto’s produceren helemaal geen vervuilende emissies, waardoor ze automatisch een 10 krijgen in de Clean Air index. Naar nu blijkt, ligt de uitstoot van de Mercedes zo ver onder de drempelwaarden van Green NCAP, dat hij eveneens een 10 krijgt. De Mercedes krijgt in het nieuwste onderzoek evenveel punten als zijn elektrische concurrenten Nissan Leaf, BMW i3 en Hyundai Ioniq.
Erg zuinig is de Mercedes overigens niet. Voor brandstofverbruik krijgt hij een 5,6, waarmee het eindoordeel op 3 sterren komt (van de 5). Dat is evenveel als bij de andere geteste diesel, de Renault Scénic Blue. De Renault is qua uitstoot viezer, maar rijdt iets zuiniger. Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond: ,,Al met al een verrassende uitkomst. De test maakt duidelijk welke producenten serieus werk maken van het verduurzamen van hun auto’s, én helpt consumenten bij het kiezen van een ‘schone’ auto.‘’ Een auto haalt in de test de maximale score van 5 sterren als hij zeer schoon èn zuinig is. De elektrische Nissan Leaf krijgt in deze test als enige 5 sterren.
En dan nog dit
Kilometers lang niets anders dan geulen en kuilen en overal mensen die met de blote hand of geïmproviseerde scheppen in de grond wroeten. Vrouwen met baby’s op hun rug die giftige metalen wassen, kinderen die twaalf uur lang stenen versjouwen en jongens die proberen om een (familie)schuld af te betalen door in zelf gegraven tunnels, zonder ventilatie of bescherming, naar brokjes erts te speuren. Dat is wat Siddharth Kara aantreft als hij in de Democratische Republiek Congo (DRC) onderzoek doet naar arbeidsomstandigheden in de kobaltwinning.