Coronavirus komt uit lab

Coronavirus komt uit lab

Coronavirus komt uit lab

Coronavirus komt uit lab – Komt het coronavirus dan toch uit een Chinees lab? Nadat die theorie lang ernstig in twijfel getrokken werd door experts, veroorzaken de FBI en het Amerikaanse ministerie van Energie opschudding door te stellen dat het ’waarschijnlijk’ is. Maar viroloog Marion Koopmans, die namens de Wereldgezondheidsorganisatie in China onderzoek deed, kan daar niks mee. „Het is een politiek spel geworden.”

Viroloog Marion Koopmans vraagt de FBI dan wel om bewijs voor de lab-theorie, maar zelf kan ze ook niet aantonen dat het niet waar is.

Het Amerikaanse ministerie van Energie meldt in een uitgelekt rapport dat het goed mogelijk is dat een lek uit een Chinees laboratorium verantwoordelijk is voor de corona-epidemie. Het zou om het Wuhan Instituut voor Virologie gaan. En de directeur van de FBI sloot zich dinsdag aan bij die opinie.

Trump

Weliswaar voegde het ministerie toe dat het die met ’weinig vertrouwen’ poneerde, maar toch. Voor de Republikeinen was het de afgelopen dagen genoeg om het grote gelijk van voormalig president Donald Trump te claimen, die de theorie al vaker uitsprak.

WASHINGTON – Had Donald Trump dan toch gelijk? De voormalige Amerikaanse president noemde het coronavirus tot grote ergernis van Peking altijd hardnekkig „The China virus”, om vooral duidelijk te maken dat hij niet schuldig was aan de pandemie. Nu lijkt hij bijval te krijgen uit officiële hoek.

Het officiële verhaal – de markt van Wuhan – klopt voor geen centimeter

Tot dusverre was het dominante beeld dat het virus dat eind 2019 ontdekt werd afkomstig zou zijn van wilde dieren op een markt in Wuhan en zo van dier op mens zou zijn overgesprongen. Een internationaal onderzoeksteam van wereldgezondheidsorganisatie WHO concludeerde dat vorig jaar juli nog. De theorie dat het virus uit een Chinees laboratorium komt wordt ’extreem onwaarschijnlijk’ genoemd.

“Den Haag wil zijn vingers er niet aan branden”

Wat vindt Nederland dan van de Amerikaanse uitspraken? Den Haag wil zijn vingers er niet aan branden. De ministeries van Buitenlandse Zaken en Volksgezondheid hebben niets te melden over de kwestie, laten zij weten. Volksgezondheid verwijst voor commentaar naar viroloog Marion Koopmans, die namens de WHO onderzoek deed.

De veelbesproken virologe mag dus de kastanjes uit het vuur halen. Koopmans verschuilt zich niet en noemt in een gesprek met de Telegraaf de Amerikaanse uitspraken ’zinloos’. „Het is moeilijk te verifiëren, omdat er geen bewijs geleverd wordt. Wetenschappelijk kun je het daarom simpelweg niet wegen.”

Ze baalt van de uitspraken, omdat ze graag nog meer onderzoek had gedaan in China. „Het is een politiek spel geworden, waarin het Westen steeds feller naar China wijst en andersom. Daardoor ligt al het onderzoek stil. Daarom snap ik ook niet waarom de FBI nu weer met deze uitspraak komt. Dat is gewoon heel jammer. Want ook al acht ik het heel onwaarschijnlijk, we kunnen de labtheorie nog niet 100 procent uitsluiten.”

Dierenmarkt

Ze wijst op het wel bestaande bewijs in het WHO-onderzoek en andere studies in Wuhan. Zo werkten de eerste mensen bij wie het virus werd aangetroffen op de dierenmarkt. De eerste meer dan 100 coronapatiënten woonden vrijwel allemaal rond de markt, terwijl patiënten die verder weg woonden banden hadden met de markt.

Daarnaast troffen de onderzoekers virusdeeltjes aan op een kooi, twee karren, een waterafvoer en op een ’veerverwijderapparaat’. Volgens Koopmans blijft het daarmee het meest waarschijnlijk dat het virus via wilde dieren op de markt terechtgekomen is en het daarna overgedragen is op de mens. „Daarbij is het meest aannemelijke scenario dat het oorspronkelijk uit een vleermuis komt, misschien met een tussenstap via een van de wilde dieren die op de markt werden verhandeld. In het verleden is het bovendien vaak genoeg gebeurd dat dieren grote uitbraken hebben veroorzaakt.”

Wel is het WHO-onderzoek bekritiseerd omdat er labjournaals, technische data en ruwe bestanden zouden ontbreken. „Natuurlijk is er altijd meer te ontdekken en kan er altijd beter onderzoek worden gedaan”, erkent Koopmans. „Maar China heeft wel degelijk veel gedeeld. Het probleem is alleen dat er al veel kritiek op het land kwam met het argument dat er te weinig gedeeld zou worden voordat wij überhaupt het rapport afgeleverd hadden.”

’Laster’

China noemt de stelling dat het virus uit diens laboratorium komt laster. In het land zijn intussen verhalen gelanceerd dat het virus niet uit Wuhan, maar uit een Amerikaans militair laboratorium in Frederick, Maryland, komt. De Amerikaanse ambassadeur in Peking heeft er intussen weer bij de Chinese regering op aangedrongen meer openheid te geven over de herkomst van het virus.

Dat toont voor viroloog Ab Osterhaus aan dat de hele discussie gepolitiseerd is. „Je ziet nu in Amerika ook dat de Republikeinen en Democraten verdeeld zijn over het onderwerp. Terwijl je dit in werkelijkheid moet overlaten aan de wetenschap. Je moet er onafhankelijk naar kijken, los van politieke afwegingen. Maar dat lijkt gewoon niet mogelijk.”

Hij vindt ook dat zolang er geen aanvullende data door de FBI getoond wordt de labtheorie onwaarschijnlijk blijft. „Dat is net zoiets als dat er een vliegtuig verongelukt. Het kan gebeuren, maar dan moeten er wel heel veel dingen misgaan. Zoiets is moeilijk te bewijzen, want zelfs als er een virus in het lab is aangetroffen, kan dat van buitenaf meegenomen zijn. Het blijft voor mij waarschijnlijker dat het virus erbuiten rondging.”

Welnee – hier is het bewijs

Home

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
Spring naar toolbar