NPO (minus ON) is ondermijnend voor de democratie

NPO (minus ON) is ondermijnend voor de democratie

De Mediawet (2008) formuleert in art. 2.1.2a een “publieke mediaopdracht” voor “mediadiensten” die een media-aanbod doen dat “evenwichtig, pluriform, gevarieerd en kwalitatief hoogstaand is en zich tevens kenmerkt door een grote verscheidenheid naar vorm en inhoud”. Het media-aanbod dient “op evenwichtige wijze een beeld van de samenleving” te geven “en de pluriformiteit van onder de bevolking levende overtuigingen, opvattingen en interesses op maatschappelijk, cultureel en levensbeschouwelijk gebied” te weerspiegelen.

Daar komt nu niets van terecht. Hoe ik dat weet? Dat weet ik omdat het wordt bijgehouden door Diversiteitswatch. Hun missie: “Wij monitoren politieke diversiteit in praatprogramma’s. Tellen gasten en delen in naar politieke partij obv (eerdere) vermelding op kieslijst.” Diversiteitswatch levert keiharde gegevens en dan blijkt dat VVD, CDA, D66 avond aan avond aanschuiven aan de praattafels en dat de oppositie zo goed als geen kans krijgt. Dit gaat geheel in tegen de “publieke mediaopdracht”, zoals geformuleerd door de Mediawet.

Wie zijn met name buitengesloten? Dat zijn Kamerleden van PVV (17 zetels) en FVD (5 zetels). Die zitten nooit aan tafel bij een NPO programma, althans niet bij de NPO-minus ON. Nu, met ON in het bestel, wordt dat anders, want daar zitten ook Kamerleden van PVV en FVD. En precies daarom probeert men alles uit de kast te trekken die omroep weer uit het bestel te wippen.

Hoe probeert men dat te beargumenteren? Dat gebeurt door een beroep op de woorden “kwalitatief hoogstaand”, zoals hierboven genoemd in de Mediawet. Dus ON voegt wel “diversiteit” toe aan het bestel, maar is niet “kwalitatief hoogstaand”. Zegt men.

Deze leugen (want dat is het) moet natuurlijk worden doorgeprikt. Het kan niet zo zijn dat in een democratie diversiteit het officiële uitgangspunt is, deze bovendien in de Mediawet is verankerd, maar dat met het kwaliteitssmoesje de oppositiepartijen worden uitgesloten. Dat is een zware aanslag op de democratie. Het maakt de uitslag van de verkiezingen fake (hoe netjes ook geteld is bij de stemmingen). Immers alle partijen moeten gelijke kansen hebben gekregen hun visie aan de burgers te presenteren. En zoals het systeem nu functioneert is de NPO (minus ON) een propagandakanaal voor de regeringspartijen.

Maar bij ON zitten toch geen Kamerleden van de regeringspartijen aan tafel? Dan is Ongehoord Nieuws toch geen haar beter dan Buitenhof? Wacht, u begrijpt de Mediawet nog niet. Wanneer de Mediawet de eis van diversiteit formuleert, dan gaat het om het bestel als geheel. Het bestel als geheel moet diversiteit laten zien. En dan mag het dus niet zo zijn dat ongeveer 20 procent van de politieke partijen (optelsom van enkele rechtse partijen als PVV en FVD) geen enkele toegang hebben tot het bestel. Maar het is heel goed mogelijk dat de VARA socialisten het woord laat. De EO christenen. WNL VVD’ers. Enzovoorts. Wat niet kan, is dat sommige partijen geheel zijn uitgesloten uit het bestel. Dat is nu met in ieder geval FVD en PVV het geval. Die kunnen zich alleen tot de burgers richten via hun eigen kanalen en – sinds kort – via twee keer 40 minuten zendtijd bij ON.

Als je de democratie dus wilt redden, zal ON moeten blijven bestaan. En zullen de kwaliteitssmoesjes van de Ombudsman moeten worden doorgeprikt. De schijnheiligheid van het hele functioneren van het bestel moeten worden ontmaskerd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!
Spring naar toolbar