Kiezersdedain oftewel politieke Alzheimer
Kiezersdedain – Hoe kun je de democratie redden met watjes die jankend weglopen?
Kiezersdedain – Zelfs met de provinciale verkiezingen in aantocht kunnen regerende partijen niet afzien van hun kiezersdedain. Goed luisteren naar burgers is er niet bij.
- Schrijnende voorbeelden weer, deze week. Van premier tot minister tot gemeenteraadslid: ze sluiten de vele stemmen van de bevolking uit, vermijden de confrontatie met de oppositie, zetten buiten het parlement om hun zin door. Laten we beginnen met de premier die weigert een RTL-verkiezingsdebat te voeren omdat daarin meer dan vier partijen zouden zitten, waaronder BBB en JA21. Dan breekt Rutte het angstzweet uit. Stel je voor dat de premier moet luisteren naar vertegenwoordigers van het electoraat dat niet meer op CDA en VVD stemt. Stel je voor dat hij zijn kostbare tijd verspilt om de kijkers, waaronder ook zijn kiezers, zijn standpunten te presenteren en felle opponenten van repliek te dienen. De blamage! Exit Rutte.
- Na de ongeïnteresseerde premier, staatssecretaris Van Huffelen (D66). Zij negeerde een motie van de Kamer tegen een Europese digitale identiteit en gaf in Brussel daarvoor goedkeuring. Van Huffelen vertaalde het ’nee’ van het Nederlandse parlement in een ’ja’ namens Nederland in de EU. Alsof de volksvertegenwoordiging niet bestaat. In het debat daarover afgelopen donderdag bleek weer hoe onkundig ze denkt en werkt. Ze wist niet of ze in strijd met de Grondwet handelde. Het was Pieter Omtzigt die de ernst van de zaak raak samenvatte: „Als we dat hier niet stoppen, gaat de regering te pas en te onpas over de Kamer heen lopen bij besluitvorming in Brussel.”
- Aan het bleue D66-Kamerlid Dekker-Abdulaziz dat niet weet hoe Europese wetten zich verhouden tot de nationale wetgeving, legde Omtzigt met engelengeduld uit wat de amateurs van D66 kapotmaken: „Hier geeft D66 als democratische partij het wetgevende instrumentarium uit handen aan de regering, ook als de meerderheid van de Kamer het anders wil. Vindt D66 dat verstandig?” Het antwoord: ’Eeeeffff… ik heb hier geen goed antwoord op… dit is hoe het gebeurt.” Met andere woorden: zie het als overmacht. Waarop Omtzigt Dekker-Abdulaziz opnieuw moest onderwijzen: „Het parlement gaat over de wetgeving hier. Door te zeggen dat je als minderheid iets kan doordrukken via het kabinet, neemt D66 afstand van dat zeer elementaire beginsel van de democratie.”
- Dan Kuipers van Volksgezondheid. De ’gewone man’ is in zijn geval vertegenwoordigd door huisartsen. Die vertelden in het programma Zembla dat zorgverzekeraars medicijnen afdwingen waardoor patiënten gezondheidsproblemen krijgen. Het marktdenken van de verzekeraars maakt mensen ziek. Hiermee geconfronteerd, antwoordde Kuipers het volgende: „Ik ben niet van plan om de rol van de verzekeraar te verkleinen. Ik hecht aan die rol in het belang van onszelf, die verzekeraar vertegenwoordigt u en mij.” Zie hier de vernieuwing van D66. Je krijgt de kans fundamenteel fout VVD-beleid te veranderen, maar doet dat niet. Je kiest voor stilstand. Je laat de besluitvorming over gezondheid bij prijsvechtende verzekeraars op wie niemand gestemd heeft en schoffeert de huisartsen die het voor burgers opnemen. Dit beleid maakt ook de democratie ziek.
Het wordt tijd dat journalisten dit totalitaire gedrag dat ook D66 infecteert bij Kaag aankaarten. Heeft haar partij zo’n hekel aan de gewone man dat ze het parlement wil uitschakelen?
Ook in de gemeenteraad worden democratische processen geboycot. In Arnhem ontspoorde woensdag een raadsdebat na een tirade van Luurssen van Forum tegen lhbtiq-belangen. „Onkruid moet je bij de wortel aanpakken”, sneerde die. Het debat ontspoorde, waarna raadslid Loor van D66 iedereen die dat ’weerzinwekkend’ vond verzocht de zaal te verlaten. Huilend liepen sommigen weg, waarna D66 en PvdA verklaarden dermate gekwetst te zijn dat ze niet meer konden werken. Zij vonden de retoriek van Forum bedoeld om ’de samenleving te destabiliseren’.
Hoe kun je de democratie redden met watjes die jankend weglopen in plaats van de opponent keihard aan te pakken? D66 denkt wellicht dat haar standpunten vanzelfsprekend zijn, waardoor ze niet herhaald moeten worden. Zo laat je kiezers die naar argumenten en antwoorden zoeken in de kou. Zo geeft D66 het podium cadeau aan hen van wie ze walgen. Wat een afgang: de partij die oproept je ferm uit te spreken tegen extreemrechts, heeft Kaag die wegloopt uit de Kamer en tere zieltjes in de gemeenteraad die opruiers niet aankunnen. Zo ziet capitulatie eruit.